Patrul Rinpoche

Hän opiskeli suutria ja tantroja Dzogchen Shri Singhan yliopistossa ja saavutti kaikissa korkeimmat arvosanat. Hänestä tuli merkittävä akateemikko ja opettaja, ja levitti erityisesti Longchen Nyingthikin oppeja, jotka hän vastaanotti opettajaltaan Jigme Gyalwa Nyugulta, joka puolestaan oli yksi Longchen Nyingthik-perimälinjan haltijan Jigme Lingpan kolmesta pääoppilaasta, sekä neljännelta Dzogchen Rinpochelta, Mingyur Namhkai Dorjelta.

Hän laati useita tekstejä, mm. kuuluisan Kunzang Lamai Shalung (englanniksi The Words of my Perfect Teacher), hyvin selkeän ja innoittavan johdatuksen Dzogchen-opetuksiin. Monet hänen suuret aikalaisensa, kuten Kathog Sity Rinpoche, Dzogchen Rinpoche V ja terton Sogyal Lerab Lingpa, tulivat hänen luokseen saadakseen Nyingthik-opetukset. Hänen toimintansa kautta arvokkaat Dzogchen-opetukset levisivät ja näin varmistui niiden opetus-jatkumo lukemattomien olentojen hyödyksi.

Dzogchenpa Ranyak Patrul Rinpoche syntyi Khamissa, Itä-Tiibetissä vuonna 1963. Hänet on tunnistettu maineikkaan 1800-luvulla eläneen mestarin Dzogchen Dza Patrul Rinpochen aidoksi jälleensyntymäksi eli "tulkuksi" Hänen Pyhyytensä Mindrolling Trichen Rinpochen, H.H. Dzogchen Rinpochen, H.H. Chhimed Rigdzin Rinpochen toimesta ja H.H. Dalai Lama on vahvistanut sen.

Ensimmäinen Patrul Rinpoche syntyi vuonna 1807 Dzachukassa, joka on osa Khamia. Hänet tunnistettiin Myötätunnon Buddhan Chenrezigin sekä Shantidevan emanaatioksi Do Drupchen Jigme Özerin toimesta. 

Ikuisesti kiertelevänä ja omaisuutta hyljeksivänä, hänellä ei ollut omaa luostaria ja liikkui mielellään tuntemattomana. Hänen opetustyylinsä oli rempseä ja mukaansatempaava ja hän kykeni ainutlaatuisella tavalla sovittamaan opetuksensa kuulijoille sopivaksi. Vuonna 1887, 80 vuoden iässä, hän kutsui koolle kaikki oppilaansa ja valmisti heitä poismenoonsa muistuttamalla että kaikki on katoavaista. Hän pyysi heitä esittämään viimeiset kysymyksensä selvittääkseen mahdolliset epäselvyydet ja antoi heille lopulliset siunauksensa.

Toinen Patrul Rinpoche syntyi Ranyak Drubchen Rinpochen perheeseen, kuuluisan hullun viisauden haltijan pojaksi. Hänet tunnisti viides Dzogchen Rinpoche, Thubten Chökyi Dorje. Patrul Rinpoche oli hänen juurilaamansa. Opiskeltuaan Shri Singha Yliopistossa hän lähti Amdoon, Koillis-Tiibetiin, levttääkseen opetusta. Kun hän oli 25 vuoden ikäinen hänen oppilaittensa joukossa puhkesi riita ja jolloin Patrul Rinpoche uhkasi lähteä elleivät oppilaat kuuntelisi hänen neuvojaan ja lakkaisi riitelemästä. Kun erimielisyydet eivät laantuneet, hän vetäytyi retriittiin. Seitsemän päivän kuluttua hän loihti dharmakaya-sateenkaariruumiin ja hänen oppilaansa löysivät vain hänen kyntensä ja hiuksensa.

Kukin seuraavista inkarnaatioista on syntynyt Ranyak-klaaniin, monien muiden suurten laamojen tapaan. Ranyak Drupchen Rinpochen tyttärentytär oli kolmannen Dza Patrulin sisar. Kolmannen Patrul Rinpochen tunnisti Kuudes Dzogchen Rinpoche, Jigdrel Shangchup Dorje. Hän jätti ruumiinsa nuorena 21 vuoden iässä, kun Tiibetin luostareita ja temppeleitä tuhottiin ja uskonnon harjoittaminen kiellettiin. "Jäämiseni ei hyödytä mitään eikä ketään," hän sanoi, sairastui ja kuoli.

Ennen kuolemaansa hän sanoi sisarelleen, johon hänellä oli voimakas yhteys, ettei tämä olisi huolissaan koska he tapaisivat taas pian. Kun tämä sai toisen poikansa tämä tunnistettiin neljänneksi Patrul Rinpocheksi, mutta tulkun toimintaa kohdanneitten monien vastoinkäymisten jälkeen vanhemmat laamat yhteistuumin päättivät että tapahtunutta ei julkisteta.

Neljäs Patrul Rinpoche eli perheensä kanssa 14-vuotiaaksi asti, jolloin hän siirtyi Dzogchen luostariin. Lapsena hänen ei tarvinnut opetella lukemaan, riitti että hän näytti hänelle tiibetiläiset aakkoset ja hän osasi heti lukea. Muutoin hänellä ei näihin aikoihin ollut minkäänlaista koulusivistystä ja hän eli vaatimattoman maalaispojan tavoin. Tuolloin hän herätti huomiota kieltäytymällä syömästä lihaa. Tämä oli harvinaista tiibetiläisten paimentolaisten keskuudessa, johtuen muun ravinnon niukkuudesta.

Choktrul Drukpa Kuchung Rinpoche vihki hänet munkiksi Dzogchen luostariin. Tältä kuuluisan ns. hullun viisauden haltijan, Drukpa Kunley´n jälleensyntymältä, hän vastaanotti lukuisia opetuksia ja perinteensiirtoja. Hän opiskeli Dzogchen luostarissa kuusi vuotta, opiskellen ja harjoittaen kaikkia luostarin opinaloja kuten lausuntaa ja laulua, pyhiä tansseja ja musiikkia, maalausta, mandaloiden ja tormapatsaiden valmistusta, kunnes hän hallitsi ne täydellisesti.

Hän siirtyi Dzogchen Shri Singha yliopistoon, missä hän opiskeli useiden merkittävien oppineiden joukossa ja alaisuudessa. Heitä olivat mm. Khenchen Dechen Namdröl, Kyabje Dzogchen Rinpoche, Choktrul Drukpa Kunley Rinpoche, Choktrul Pema Kalzang Rinpoche, Choktrul Tokden Tulku Rinpoche, Khenchen Dawai Özer, Khenchen Pema Tsewang, Khenchen Kunang Özer ja Khandro Dasal Wangmo, Draku Lösal Wangmon inkarnaatio, jotka kaikki siirsivät hänelle syvän ja laajan Buddhan opetusten aarteen ja myönsivät hänelle Khenpon ja Dorje Löponin arvon hänen opintojensa päätyttyä.

Äitinsä kuoltua hän vietti vuoden yksinäisretriitissä luolassa, jossa myös ensimmäinen Patrul Rinpoche oli meditoinut. Sittemmin hänen Phowa transmissionsa ovat ollet erityisen kysyttyjä opetuksia.

Ensimmäinen Patrul Rinpoche oli kaikkien Tiibetin koulukuntien arvostama. Hän eli aikana jolloin Rime-liike oli voimakas. Se rohkaisi tunnustamaan ja kunnioittamaan kaikkia koulukuntia ja traditioita ja Patrul Rinpoche oli sen merkittävä puolustaja ja pyrki edistämään kaikkien linjojen opetusten säilymistä. Hän oli kuuluisa siitä että pystyi opettamaan eri koulukuntien traditiosta sille luonteenomaisella tavalla. Nykyinen Dzogchenpa Ranyak Patrul Rinpoche toivoo hartaasti voivansa jatkaa tällä saralla.

Patrul Rinpoche asuu tällä haavaa Brysselissä ja hänelle on myönnetty Belgian kansalaisuus.

Hänen perustamansa keskukset useissa Euroopan ja Aasian maissa toimivat Tiibetin Dzogchen-perinteen suojeluksessa. Dzogchen-luostarin alaisuuteen kuuluu yli 500 luostaria ja retriittikeskusta ja niiden johtaja on tällä hetkellä HH. Tulku Pema Kalsang Rinpoche, kuudennen Dzogchen Rinpochen nimittämä perinteenhaltija.

Käännös: Maira Peränen

Yhteystiedot

Parhaiten meidät tavoitat sähköpostin välityksellä:
info@tiibetseura.fi

Liity jäseneksi

Jäseniksi voivat liittyä yksityishenkilöt tai yhteisöt, jotka ovat kiinnostuneita tiibetiläisestä kulttuurista.

Löydät meidät myös Facebookista

FacebookSuomalais-Tiibetiläinen Kulttuuriseura - Tiibetiläisen kulttuurin tuntemusta Suomessa vuodesta 1987

© 2023 Suomalais-tiibetiläinen kulttuuriseura r.y. Sihteerintie 3 C, 00690 Helsinki. 
Kaikki oikeudet pidätetään. 

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita